четвъртък, 4 септември 2014 г.

Няколко Бързи рецепти с Безглутеново Кестеново Брашно - Вкусът на лятото

Рецепта 1

Продукти:
  • 200 г кулинарен безглутенов шоколад шоколад или конфитюр
  • 6 яйца със стайна температура, разделени жълтъци от белтъци
  • щипка сол
  • 100 г меко масло
  • 60 г пудра захар(може и без нея)
  • 150 г прясно брашно от кестени (рецептата по-долу)
  • пудра захар за поръсване
Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за печене с диаметър от 20 см до 23 см. Дъното и стените на формата се намазват с малко растителна мазнина. Покриват се с хартия за печене, която също се намазва с малко растителна мазнина.
Шоколадът се настъргва и се разтопява на водна баня.
Белтъците и щипка сол се разбиват с миксер докато станат обемни и се сгъстят.
Отделно с миксер се разбиват маслото и пудрата захар докато се получи гладък крем. Добавят се жълтъците един по един и се разбиват докато се поемат от сместа. Добавя се разтопеният на водна баня шоколад. Разбива се с миксера или се разбърква с шпатула докато сместа стане еднородна. Изсипват се смлените кестени и също се разбъркват с шпатула.
Към шоколадовата смес на 3 пъти се добавят разбитите белтъци като се разбъркват внимателно с шпатула, за да не спадне обемът им.
Сместа се изсипва в подготвената форма и внимателно се заглажда на повърхността. Сладкишът се пече в предварително нагрятата фурна за 40 минути или докато клечка забодена в центъра на сладкиша излезе суха. След като се извади от фурната се оставя да се охлади във формата и тогава се освобождава от нея.
рецепта от kulinarno-joana.com
                                           Рецепта 2
Това е рецепта с кестеново брашно от традиционната италианска кухня. Палачинките са без глутен и могат да бъдат постни.
В италианските източници рецептата е само от кестеново брашно, вода и малко зехтин, почти не срещнах вариант с яйца, но пък аз сложих.
В Тоскана кестеновите палачинки се поднасят обикновено с рикота и мед. Друг често срещан вариант на пълнеж е нутелата, а могат да бъдат и солени – с плънка от запечен бекон и сирена (имайте предвид обаче, че кестеновото брашно леко сладни).
Традиционно палачинките са се пекли върху чугунени плочи, които са се намазвали с олио и жълтък с помощта на срязан картоф, за да не залепват. Не приложих този метод върху чугунения ми тигaн, но въпреки това изобщо не залепнаха, само с едно леко намазняване в началото. Палачинките се получават еластични, не се късат, обръщат се лесно. Сместа не се разлива така лесно, както при обикновените палачинки и не успях да ги направя съвсем ефирни, но пак са доста тънки.
Продукти за 6 палачинки с диаметър 24см.
100 гр кестеново брашно
125 мл вода (или прясно мляко)
1 яйце (може и без него)
1 с.л. зехтин
щипка сол
Количството на водата може да варира според различните видове кестеново брашно и големината на яйцето.

Пресейте кестеновото брашно в купа. Добавете яйцето, зехтина и щипката сол, разбъркайте добре. Добавете половината вода и разбъркайте до гладка смес. Постепенно доливайте останалата вода като разбърквате – трябва да получите смес, може би мъничко по-гъста от стандартна смес за палачинки. Оставете тестото да почине за 15-20 мин., след което изпечете палачинките върху леко намазнен тиган.

рецепта от: illusion123.wordpress.com/