Диета без глутен: какво е позволено, това, което не е
Безглутеновата диета е диета, която изключва протеина глутен. Глутенът се намира в храни като пшеница, ечемик, ръж и тритикале (кръстоска между пшеница и ръж).
Безглутеновата диета се използва за лечение на цьолиакия(целиякия). Глутенът причинява възпаление на тънките черва на хора с цьолиакия. Яденето на безглутенова диета помага на хората с цьолиакия контролират своите признаци и симптоми, и предотвратяване на усложнения.
Първоначално, след спазване на безглутенова диета, резултата може да бъде разочароващ, но с течение на времето, търпение и креативност, ще откриете, че има много храни, които може да използвате, и с които да се храните. Макар, че са без глутен, ще установите колка са вкусни и полезни, наслаждението е въпрос на време.
Предназначение
Диетата без глутен е лечение за Цьолиакия(целиакия) и др. подобни алергични състояния(Херпетиформен дерматит ( Болест на Дюринг), Аутизъм( МКБ-10 и ДСМ-IV) и Тиреоидит на Хашимото, Аутизъм и др.).
Диета детайли
Преминаване към безглутенова диета е голяма промяна, а като нещо ново, това отнема известно привикване. Вие може първоначално да се чувствате лишени от ограниченията в диетата. Опитайте се да останете позитивени и да се съсредоточи върху всички храни, които можете да ядете. Ще бъдете приятно изненадани, когато видите колко много безглутенови продукти има: хляб и тестени изделия, вече са на разположение. Много специализирани хранителни магазини продават безглутенови храни.
Позволени храни
Много здравословни и вкусни храни са естествено безглутеновите продукти:
- Ядки(кашу, бадеми, фъстъци, макадамия, бразилски орех, обикновен орехи, лешници, -в тяхната естествена, непреработена форма. От тези ядки, можете да правите Невероятно вкусно мляко;) идея от Безглутенов Рай;)
- Пресни яйца
- Пресни меса, риба и пилешко месо (без панировки, теста, покрити с поръски или мариновани)
- Плодове и зеленчуци
- Повечето млечни продукти
Важно е да се уверите, че те не се обработват или да се смесва с глутен-съдържащи храни, добавки и консерванти.Много зърна и нишесте могат да бъдат част от диета без глутен:
- Амарант
- Корени от арарут
- Елда
- Царевица и царевично брашно
- Лен
- Безглутенови брашна (ориз, соя, царевица, картофи, боб)
- Качамак (царевица)
- Просо
- Киноа
- Райс
- Сорго
- Соя
- Тапиока
- Картофи (и сладки картофи)
Винаги избягвайте!
Избягвайте всички храни и напитки, които съдържат:
Избягвайте всички храни и напитки, които съдържат:
- Ечемик (малц, малцово ароматизиращи напитки, малцов оцет (обикновено се прави от ечемик) и производни с ечемик.
- Ръж
- Тритикале (кръстоска между пшеница и ръж)
- Пшеница
Избягването на пшеница може да бъде предизвикателство, тъй като пшеницата участва в много продукти и понякога има различни имена(панировки, подправки, поръски, сосове и др.) . Трябва да се избягва и:
- Булгур
- Обикновени брашна
- Фини брашна
- Пълнозърнести и грахамови брашна
- Камут
- Грис
- Лимец
Търсете надпис "без глутен"
Като цяло, избягвайте следните храни, освен ако те са обозначени като безглутенови или направени с царевица, ориз, соя или друга безглутенова зърно:
Като цяло, избягвайте следните храни, освен ако те са обозначени като безглутенови или направени с царевица, ориз, соя или друга безглутенова зърно:
- Бира
- Хлябове
- Торти и пайове
- Бонбони
- Зърнени храни
- Курабии и бисквити
- Крутони
- Пържени картофи
- Сосове
- Имитация на месо или морски дарове
- Крекери
- Паста- макарони и макаронени изделия
- Преработени меса
- Дресинги
- Сосове, включително соев сос
- Оризови смеси
- Картофени чипсове и тортила чипс
- Замръзени или пакетирани птици
- Супи и сухи супи
- Зеленчуци в сос
Някои зърна, като овес, могат да бъдат замърсени с пшеница по време на отглеждането и преработката, съхранението и т.н. Поради тази причина, лекари и диетолози обикновено препоръчват избягване на овес, освен ако не са специално етикетирани без глутен.
Трябва да бъдате нащрек и за други продукти, с които се храните или които биха могли да влязат в контакт с устата си. Някой от тях може да съдържат глутен.
Те включват:
- Хранителни добавки, като например малц, малцов ароматизатор, модифицирани храни, нишестета и други подобни
- Медикаменти и витамини, които използват глутен като свързващ агент или се използват за тяхната опаковачна външна обвивка.
- Пластелин
Внимавайте за кръстосано замърсяване
Кръстосано замърсяване се появява, когато безглутенови храни, влизащи в контакт с храни, които съдържат глутен. Това може да се случи по време на производствения процес, например, ако едно и също оборудване се използва за направата на различни продукти. Някои етикети включват "може да съдържа" и това показва, че случаят е такъв. Но имайте в предвид, че този вид декларация е доброволна и може да се пропусне от производителя. Вие трябва да се проверявате списъка на съдържанието. Ако не сте сигурни дали дадена храна не съдържа глутен, не я купувайте или проверете при производителя, какво съдържа тя.
Кръстосано замърсяване се появява, когато безглутенови храни, влизащи в контакт с храни, които съдържат глутен. Това може да се случи по време на производствения процес, например, ако едно и също оборудване се използва за направата на различни продукти. Някои етикети включват "може да съдържа" и това показва, че случаят е такъв. Но имайте в предвид, че този вид декларация е доброволна и може да се пропусне от производителя. Вие трябва да се проверявате списъка на съдържанието. Ако не сте сигурни дали дадена храна не съдържа глутен, не я купувайте или проверете при производителя, какво съдържа тя.
Кръстосано замърсяване може да се появи у дома, ако храните са изготвени на общи повърхности или с прибори, които не са били старателно почистени след като са използвани, за да се подготвят храни, съдържащи глутен. Използването на обща тостер за хляб без глутен и редовно хляб е основен източник на замърсяване. Помислете какви стъпки трябва да се предприемат, за да се предотврати кръстосаното замърсяване в дома, в училище или работа.
Info:/www.mayoclinic.org
Няма коментари:
Публикуване на коментар