петък, 15 август 2014 г.

Диета Без Глутен - Какво е полезно и Какво Не е?!

Диета без глутен: какво е позволено, това, което не е

Безглутеновата диета е диета, която изключва протеина глутен. Глутенът се намира в храни като пшеница, ечемик, ръж и тритикале (кръстоска между пшеница и ръж).
Безглутеновата диета се използва за лечение на цьолиакия(целиякия). Глутенът причинява възпаление на тънките черва на хора с цьолиакия. Яденето на безглутенова диета помага на хората с цьолиакия контролират своите признаци и симптоми, и предотвратяване на усложнения.
Първоначално, след спазване на безглутенова диета, резултата може да бъде разочароващ,  но с течение на времето, търпение и креативност, ще откриете, че има много храни, които  може да използвате, и с които да се храните. Макар, че са без глутен, ще установите колка са вкусни и полезни, наслаждението е въпрос на време.

Предназначение

Диетата без глутен е лечение за Цьолиакия(целиакия) и др. подобни алергични състояния(Херпетиформен дерматит ( Болест на Дюринг), Аутизъм( МКБ-10 и ДСМ-IV) и Тиреоидит на Хашимото, Аутизъм и др.).

Диета детайли

Преминаване към безглутенова диета е голяма промяна, а като нещо ново, това отнема известно привикване. Вие може първоначално да се чувствате лишени от ограниченията в диетата. Опитайте се да останете позитивени и да се съсредоточи върху всички храни, които можете да ядете. Ще бъдете приятно изненадани, когато видите колко много безглутенови продукти има: хляб и тестени изделия, вече са на разположение. Много специализирани хранителни магазини продават безглутенови храни.

Позволени храни 
Много здравословни и вкусни храни са естествено безглутеновите продукти:
  • Ядки(кашу, бадеми, фъстъци, макадамия, бразилски орех, обикновен орехи, лешници,  -в тяхната естествена, непреработена форма. От тези ядки, можете да правите Невероятно вкусно мляко;) идея от Безглутенов Рай;)
  • Пресни яйца
  • Пресни меса, риба и пилешко месо (без панировки, теста, покрити с поръски или мариновани)
  • Плодове и зеленчуци
  • Повечето млечни продукти
Важно е да се уверите, че те не се обработват или да се смесва с глутен-съдържащи храни, добавки и консерванти.Много зърна и нишесте могат да бъдат част от диета без глутен:
  • Амарант
  • Корени от арарут
  • Елда
  • Царевица и царевично брашно
  • Лен
  • Безглутенови брашна (ориз, соя, царевица, картофи, боб)
  • Качамак (царевица)
  • Просо
  • Киноа
  • Райс
  • Сорго
  • Соя
  • Тапиока
  • Картофи (и сладки картофи)
Винаги избягвайте!
Избягвайте всички храни и напитки, които съдържат:
  • Ечемик (малц, малцово ароматизиращи напитки, малцов оцет (обикновено се прави от ечемик) и производни с ечемик.
  • Ръж
  • Тритикале (кръстоска между пшеница и ръж)
  • Пшеница
Избягването на пшеница може да бъде предизвикателство, тъй като пшеницата участва в много продукти и понякога има различни имена(панировки, подправки, поръски, сосове и др.) . Трябва да се избягва и:
  • Булгур
  • Обикновени брашна
  • Фини брашна
  • Пълнозърнести и грахамови брашна
  • Камут
  • Грис
  • Лимец

Търсете надпис "без глутен" 
Като цяло, избягвайте следните храни, освен ако те са обозначени като безглутенови или направени с царевица, ориз, соя или друга безглутенова зърно:
  • Бира
  • Хлябове
  • Торти и пайове
  • Бонбони
  • Зърнени храни
  • Курабии и бисквити
  • Крутони
  • Пържени картофи
  • Сосове
  • Имитация на месо или морски дарове
  • Крекери
  • Паста- макарони и макаронени изделия
  • Преработени меса
  • Дресинги
  • Сосове, включително соев сос
  • Оризови смеси
  • Картофени чипсове и тортила чипс
  • Замръзени или пакетирани птици
  • Супи и сухи супи
  • Зеленчуци в сос
Някои зърна, като овес, могат да бъдат замърсени с пшеница по време на отглеждането и преработката, съхранението и т.н. Поради тази причина, лекари и диетолози обикновено препоръчват избягване на овес, освен ако не са специално етикетирани без глутен.
Трябва да бъдате нащрек и за други продукти, с които се храните или които биха могли да влязат в контакт с устата си. Някой от тях може да съдържат глутен. 
Те включват:
  • Хранителни добавки, като например малц, малцов ароматизатор, модифицирани храни, нишестета и други подобни
  • Медикаменти и витамини, които използват глутен като свързващ агент или се използват за тяхната опаковачна външна обвивка.
  • Пластелин

Внимавайте за кръстосано замърсяване 
Кръстосано замърсяване се появява, когато безглутенови храни, влизащи в контакт с храни, които съдържат глутен. Това може да се случи по време на производствения процес, например, ако едно и също оборудване се използва за направата на различни продукти. Някои етикети включват "може да съдържа" и това показва, че случаят е такъв. Но имайте в предвид, че този вид декларация е доброволна и може да се пропусне от производителя. Вие трябва да се проверявате списъка на съдържанието. Ако не сте сигурни дали дадена храна не съдържа глутен, не я купувайте или проверете при производителя, какво съдържа тя.
Кръстосано замърсяване може да се появи у дома, ако храните са изготвени на общи повърхности или с прибори, които не са били старателно почистени след като са използвани, за да се подготвят храни, съдържащи глутен. Използването на обща тостер за хляб без глутен и редовно хляб е основен източник на замърсяване. Помислете какви стъпки трябва да се предприемат, за да се предотврати кръстосаното замърсяване в дома, в училище или работа.

Info:/www.mayoclinic.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар